Gelukkig zijn zonder reden

Van een grote vriend kreeg ik drie boekjes van Deepak Chopra cadeau. Ik heb zijn naam veel voorbij zien komen, maar er was nooit van gekomen iets van Chopra te lezen. Ik dacht dat het meer van hetzelfde zou zijn en dat klopt ook. Wel in andere bewoordingen, waardoor er toch net iets nieuws en diepers wordt geactiveerd.

Twee jaar geleden was ik bij een lezing van zijn dochter Mallika. Ze vertelde humoristisch hoe het was om bij haar vader op te groeien. Vader Chopra heeft veel wereldbekende mensen begeleid, maar vond de typische dochter dingen waarover Mallika openhartig vertelde best lastig. Precies daarvan kan ik dan enorm genieten, want daar treffen we de mens achter de rol. Het hart voorbij het ego. Liefde versus angst. Het zijn naast het doen.

Wat uit zijn boek is blijven hangen is, dat we vaak gelukkig zijn met een reden. Namelijk omdat we gezond zijn, een relatie hebben en of een baan. Wanneer deze reden wegvalt, valt hiermee het gevoel van gelukkig zijn ook weg. Chopra nodigde mij in dit hoofdstuk uit te gaan ervaren, hoe het is om gelukkig te zijn zonder reden. Niet pas als alles af en aan kant is, maar hier en nu, ondanks alles… Ja, die balansstaat kan ik in vergelijking tot vijf jaar geleden wel vaak ervaren. Een liefde die onvoorwaardelijk is. Een verlangen hebben, maar het ook goed vinden dat het niet gebeurd. De ruimte, rust en stilte voelen tussen twee gedachten. Je begeven in een zee van mogelijkheden en je mee laten bewegen op de golven van omstandigheden. Gelukkig zijn zonder reden, is als blijven drijven zonder reddingsboei. Van los laten naar vrij geven. Van overleven naar moeiteloos leven. Wat van nature is dat groeit immers en wat moeiteloos gaat dat blijft.

Het moeilijkste in het gelukkig zijn zonder reden is, zodra jij tot reden wordt gemaakt voor het geluk van een ander. Laat vader Chopra daar nu van zeggen dat er een mechanisme is waardoor alle wensen vervuld kunnen worden, precies waar Effortless Coaching over gaat: in het gat glippen, een zuivere intentie hebben, onthecht zijn aan de uitkomst en de rest overlaten aan het universum.

Dankjewel grote vriend!